Ahmed Mazhar

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Ahmad Mazhar
Ahmed Mazhar.jpg
Born(1917-10-08)8 October 1917
Died8 May 2002(2002-05-08) (aged 84)
Cairo, Egypt
OccupationActor
Years active1951–1997

Ahmed Hafez Mazhar (Arabic: أحمد حافظ مظهر‎; 8 October 1917 – 8 May 2002) was an Egyptian actor. He graduated from the military academy in 1938[1] and his colleagues included Gamal Abdel Nasser and Anwar Sadat.[2][3]

Career[edit]

His acting career started in 1951 when he was picked for a role in Zehour Al-Islam because of his riding skills and his proper pronunciation of classical Arabic.[2] In 1957 he retired as commander of the special cavalry units and decided to explore his acting talents.[4][5]

Mazhar's breakthrough in the world of acting came after he succeeded in playing the role of an evil prince in Roda Qalbi (Return My Heart), his third movie.[6] Other roles soon followed, including Al-Tarik Al-Masdood (1958),[7] Al-Ataba Al-Khadraa (1959),[8] Doaa al-Karawan (1959),[9] Wa Islamah (1961), Al-Dowa Al-Khafet (1961) and Ghadan Youm Akhar (1961). He starred in an American movie, Cairo (1963), starring George Sanders and Faten Hamama.[10] More than four years later, Mazhar appeared in Shafika and Metwali alongside Soad Hosny.[11] Other films like Al-Nemr Al-Aswad, Demoue Sahebat El-Galalah, Al-Gasousa Hekmat Fahmy and The Guns and the Fury soon followed.

Death[edit]

Ahmed Mazhar died at home at age 85 in Giza in 2002.[12]

Selected filmography[edit]

  • Zuhour el Islam (1951)
  • Rihlah Gharamiyyah (1957)
  • Rod Qalby (1957)
  • Port Said (1957)
  • El tarik el masdud (1958) - Mounir (writer)
  • El moallema (1958)
  • Djamilah (1958) - Youssef
  • Tarik el amal (1958)
  • Hatta naltaki (1958)
  • El zoja el azraa (1958) - Magdi
  • Doa al karawan (1959)
  • Nour el lail (1959)
  • El hub el akhir (1959)
  • El ataba el khadra (1959)
  • Ana baria (1959)
  • Abul eyoun garia (1959)
  • Talat warissat (1960)
  • Omm Ratiba (1960)
  • Lawet el hub (1960)
  • Hub fi hub (1960)
  • Oh Islam (1961) - Mahmoud
  • El dow' El khafet (1961)
  • Waada el hub (1961) - Hamda
  • Mala zekrayat (1961)
  • Hayat wa amal (1961)
  • Hayati hial taman (1961) - Hussein Abdulsalam
  • Gharam el assiad (1961)
  • Amalekat el behar (1961) - Officer Salah El Desoky
  • Seraa el gababera (1962)
  • I Will Not Confess (1962) - Ahmed (husband)
  • Hira wa chebab (1962)
  • Ghosn el zeitoun (1962)
  • Ghadan yawmon akhar (1962)
  • Cairo (1963) - Kerim
  • El motamarreda (1963)
  • El Naser Salah el Dine (1963) - Saladin
  • Nar fi Sadri (1963)
  • El Garima El Daheka (1963)
  • El-Lailah el-Akhirah (1963) - Dr. Ahmed
  • El aydi el naema (1963) - Shawkat Helmy
  • El naddara el sawdaa (1963)
  • El lahab (1964)
  • Daani wal demouh (1964)
  • Bint Antar (1964)
  • El ainab el murr (1965)
  • Lailat el zafaf (1966)
  • El moraheka el saghira (1966)
  • Al-Kahira thalatin (1966)
  • Moaskar el banat (1967) - Hassan
  • El lekaa el tani (1967) - Raafat
  • Al moukhareboun (1967) - Adel
  • Losos Laken Dhurafa'a (1968) - Hamed
  • Noufouss haira (1968) - Rashwan
  • Bint min el banat (1968)
  • Ayyam el-hob (1968) - Sherif
  • Akazib hawa (1969)
  • Nadia (1969)
  • Al-hob wal-Thaman (1970)
  • Khatib mama (1970)
  • Emberatoriet meem (1972)
  • Kalimat Sharaf (1972)
  • Al Shayma, Prophet's Sister (1972) - Begad
  • Al-Reda' Al-Abiad (1975) - Ahmad Fathi
  • Genoun el hob (1977) - Mahmoud
  • Al omr lahza (1978)
  • Chafika et Metwal (1979)
  • The Guns and the Fury (1981) - Sheik Khazal Khan
  • Al Etehad Al Nessai (1984)

References[edit]

  1. ^ "Remembering Ahmed Mazhar: The knight of Egyptian cinema". Ahram Online, Ashraf Gharib, Sunday 8 Oct 2017
  2. ^ a b "دفعة الزعيمين جمال عبد الناصر وأنور السادات.. مشوار أحمد مظهر من أرض المعارك إلى فارس السينما المصرية". بوابة الأهرام (in Arabic). Retrieved 2020-08-08.
  3. ^ Musa, Developed By Heba. "أحمد مظهر.. "فارس السينما" رفيق ناصر والسادات". بوابة اخبار اليوم. Retrieved 2020-08-08.
  4. ^ "‏أحمـد مظهر". www.sis.gov.eg (in Arabic). Retrieved 2020-08-08.
  5. ^ "رحيل الفنان احمد مظهر". 2002-05-08. Retrieved 2020-08-08.
  6. ^ "أنت من الأحرار يا على.. "رد قلبى" الأكثر شعبية وشهرة فى تناول ثورة يوليو". اليوم السابع. 2020-07-23. Retrieved 2020-08-08.
  7. ^ "صورة نادرة تجمع الصديقان أحمد مظهر وإحسان عبد القدوس فى فترة الشباب". اليوم السابع. 2020-08-07. Retrieved 2020-08-08.
  8. ^ "في ذكرى ميلاد فارس السينما المصرية.. وجوه أخرى للفنان أحمد مظهر - بوابة الشروق". www.shorouknews.com (in Arabic). Retrieved 2020-08-08.
  9. ^ "ذكرى ميلاد الفارس.. صدمات ونجاحات ونضال.. محطات مهمة فى حياة أحمد مظهر". اليوم السابع. 2019-10-08. Retrieved 2020-08-08.
  10. ^ "نجوم الزمن الجميل فى أفلام السينما العالمية.. يوسف وهبى ورشدى أباظة فريد شوقى فى فيلم إيطالى.. فاتن ومظهر والشناوى بالسينما الأمريكية.. سامية جمال تظهر بسينمات فرنسية وأسبانية وأمريكية". اليوم السابع. 2014-11-18. Retrieved 2020-08-08.
  11. ^ "أحمد مظهر .. البرنس الذي عمل ميكانيكيا وانضم لثورة يوليو بعد المشاركة في حرب فلسطين| صور". بوابة الأهرام (in Arabic). Retrieved 2020-08-08.
  12. ^ "In memoriam: Ahmed Mazhar's equestrian portrait lingers on". EgyptToday. Retrieved 2020-08-08.

External links[edit]